
Zupa czosnkowa
Przepis na Zupa czosnkowa – na jesienne chłody.
Czas -1 godzina
Przygotowanie -30 minut
Gotowanie – 20 minut
Zapiekanie – 10 minut
Składniki na 4 porcje:
1 główka czosnku
30 dag czerstwego
białego chleba
4 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki w proszku
1 litr bulionu
4 jajka
+ sól, pieprz, pieprz cayen, kurkuma
Zupa czosnkowa – Przyrządzanie:
Chleb pokroić w kromki, a potem w małe kostki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim kostki chleba na złotobrązowy kolor. Czosnek dokładnie oczyścić, każdy ząbek zmiażdżyć, a potem dodać do chleba. Całość zmieszać.
Grzanki doprawić solą, pieprzem i papryką, zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut na wolnym ogniu.
Zupę czosnkową rozlać do czterech kamionkowych miseczek, do każdej porcji ostrożnie wlać chochelką po jednym rozmąconym jajku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 10 minut w temp. 190°C.
Udekorować delikatnie koperkiem lub natką pietruszki. Taka zupa czosnkowa nadaje się podania, nawet dla wykwintnych podniebień.
Znajdujesz się na stronie poświęconej cateringowi i gastronomii.
Jeśli szukasz cateringu w swoim mieście wejdź na podstronę catering w miastach i wyszukaj ofert firm w swoim mieście.
Smakowicie wygląda. Dzisiaj zrobię