Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany (inaczej cukry lub sacharydy) stanowią największe źródło energii w żywieniu człowieka. Powinny one dostarczać 50-60% dziennego zapotrzebowania na energię. Zapas węglowodanów w naszym organizmie jest niewielki, ponieważ związki te szybko ulegają przemianom. Węglowodany stanowią ok. 1% masy ciała dorosłego człowieka.

Z punktu widzenia żywieniowego węglowodany można podzielić na przyswajalne i nieprzyswajalne. Kryterium takiego podziału wynika z podatności węglowodanów na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka. Do węglowodanów przyswajalnych należą: glukoza i fruktoza (monosacharydy), sacharoza, maltoza i laktoza (disacharydy), skrobia i glikogen (polisacharydy). Do węglowodanów nieprzyswajalnych zaliczamy natomiast wielocukry – celulozę, hemicelulozy i pektyny. Wielocukry nieprzyswajalne określane są również mianem błonnika pokarmowego.

Gospodarka węglowodanowa ustroju człowieka podlega skomplikowanej regulacji hormonalno-nerwowej, przede wszystkim działaniu insuliny i glukagonu, wytwarzanego przez trzustkę, oraz adrenaliny. Spożywanie zbyt dużych ilości mo-nosacharydów i disacharydów może zachwiać równowagę hormonów trzustki. Nadmiar glukozy jest w pierwszej kolejności magazynowany w. wątrobie w postaci glikogenu, który łatwo może się ponownie przekształcić w glukozę. Jeżeli spożycie węglowodanów przekracza zapotrzebowanie energetyczne organizmu i możliwości magazynowania w wątrobie, przekształcają się one w tkankę tłuszczową. Hasło „cukier krzepi” wymyślone przez Melchiora Wańkowicza nabiera dziś gorzkiego posmaku. Obecnie powiedzielibyśmy: „ukryły cukier – przyczajony tłuszcz” albo „nie słodzisz – pożyjesz”.

Na wyjątkową uwagę zasługuje fruktoza. Ta wszechobecna dziś substancja w pełni zasłużyła na miano białej trucizny XXI wieku. Jest dwukrotnie słodsza od i; glukozy i prawdopodobnie to właśnie głównie jej (a nie sacharozie, jak mogłoby się nam wydawać), zawdzięczamy nękającą świat zachodni otyłość. Fruktoza z łatwością zamieniana jest na tłuszcz przez enzymy wątrobowe. Trudno przed nią dziś uciec. Spotykamy ją w napojach gazowanych, sokach w kartonach, cukierkach, ciastkach, ciastach, jogurtach, maślankach, a nawet w chlebie czy w syropie kukurydzianym.

Węglowodany

Jeśli rano wypijemy słodzony tym cukrem napój, nasz organizm łatwo przerobi na tkankę tłuszczową nie tylko pożywienie ze śniadania, ale z całego dnia. Najgroźniejsze jest jednak to, że fruktozę przetwarzamy na najgorszy rodzaj tłuszczu, ten gromadzący się wokół narządów wewnętrznych. Fruktoza powoduje też spadek wrażliwości organizmu na leptynę – jeden z hormonów sytości (im więcej produkuje go nasz organizm, tym mniej jemy).

Poszukujesz cateringu w Krakowie? Wejdź na catering Kraków na tej stronie:

http://catering-gastro24.pl/category/catering-w-miastach/krakow/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.adresstrony.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij