Wartości odżywcze jagód goji

Wartości odżywcze jagód goji

W Ningxia w Chinach naukowcy odkryli w roku 1980 coś, co w później potwierdziły także zachodnie badania: jagody goji to prawdziwa bomba witamin i minerałów zamkniętych w formie smacznego owocu. Te małe, czerwone owoce kryją w sobie nie tylko bogate ilości istotnych dla życia witamin i minerałów o naturalnej formie. Wartości odżywcze jagód goji są wręcz spektakularne. Również ich owocowe opakowanie zawiera dziesiątki pożądanych wtórnych substancji roślinnych, jak również całe spektrum niezbędnych aminokwasów – rzadkość wśród owoców.

Szczególny bonus stanowią tutaj pewne prozdrowotne substancje, które są tak niepowtarzalne, że określa się je nazwą owocu: polisacharydy Lycium barbarum (jeszcze o nich usłyszymy). Każdy, kto chrupie znajdujące się w owocach małe ziarenka, oprócz wszystkich wspomnianych wyżej substancji dostarcza sobie także solidną dawkę ważnych dla zdrowia niezbędnych kwasów tłuszczowych. Profil odżywczy tych cudownych jagód uzupełniają dodające energii węglowodany oraz porcja błonnika.

Natomiast tym, co zdaniem ekspertów czyni owoce goji numerem jeden na liście superżywności, jest, oprócz godnego uwagi spektrum składników odżywczych, zawarta w nich ilość oraz kompozycja tych składników. Jednak zanim przyjrzymy się bliżej pojedynczym grupom składników odżywczych oraz ich występowaniu w jagodach goji, chcielibyśmy zadać sobie jeszcze pytanie dlaczego ludzkość w ogóle potrzebuje superżywności.

Wartości odżywcze jagód goji:

Białko: 15,6%
Cukier: 42,0%
Z czego polisacharydy: 31,0%
Tłuszcz: 0,45%
Błonnik: 21,0%
Niezbędne kwasy tłuszczowe w pestkach: lOOg oleju z pestek goji zawiera:
Kwas linolenowy 67,8 g
Kwas alfa-linolenowy 3,4 g
Kwas oleinowy 16,8 g
Kwas oleopalmitynowy 7,3 g
Kwas stearynowy 3,2 g
19 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy
Witamina C
Witaminy z grupy B: BI; B2, B ;V
Składniki mineralne: wapń, magnez, potas, fosfor
Pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, cynk, mangan, chrom, selen, aluminium, arsen, bar, beryl, ołów, bór, kadm, german, kobalt, lantan, lit, molibden, nikiel, niob, rtęć, srebro, stront, tytan, wanad, itr, cyna, cyrkon oraz kilka innych pierwiastków w bardzo śladowych ilościach
Karotenoidy: włącznie z alfa-karotenem, beta-karotenem, zeaksantyną oraz luteiną
Polifenole: kwas elagowy i inne
Pozostałe substancje biologicznie czynne:
acykliczny glikozyd diterpenowy, beta-kryptoksantyna, askorbinian beta-d-glukopiranozy, betaina, beta-sitosterol, cerebrozydy, kwas kumarynowy, cypermetryna, daukosterol, lykopina, ester monoetylowy kwasu bursztynowego, glikozyd terpentynowy, kwas p-kumarowy, fisalina, pirole, skopoletyna, solawetiwon, tauryna, kwas wanilinowy, witanolidy, ksantofil, cykliczne peptydy.

Warto by catering zainteresował się tymi owocami. Na pewno catering bezglutenowy i catering dietetyczny to miejsca gdzie można wykorzystać te niezwykłe owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.adresstrony.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij