Tłuszcze

Tłuszcze

Tłuszcze są najbardziej energetycznym składnikiem pożywienia. Ich wartość kaloryczna jest dwukrotnie wyższa, od wartości kalorycznej węglowodanów i białek. W przeciwieństwie do białek, mogą być magazynowane w organizmie człowieka w dużych ilościach i stanowią jego główny materiał zapasowy. U człowieka tłuszcz jest gromadzony w tkance tłuszczowej, która stanowi ok. 17% masy ciała.

Zapasy tłuszczów chronią organizm przed zimnem i amortyzują w przypadku uderzeń mechanicznych. Wskazana minimalna zawartość tłuszczu w organizmie wynosi 7% dla mężczyzn, a 12% dla kobiet, podczas gdy u ludzi otyłych zawartość tłuszczu może dochodzić nawet do 30% masy ciała. Tłuszcze są niezbędnym składnikiem struktur komórkowych (błon plazmatycznych, błony jądrowej, osłonki mielinowej otaczającej włókna nerwowe) i zapewniają równowagę koloidową cytoplazmy. Ułatwiają również wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D, E, K) i cholesterolu pokarmowego.

Tłuszcze jadalne, ze względu na występowanie w przyrodzie, podzielono na roślinne i zwierzęce. Pierwsze z nich mają konsystencję ciekłą, ponieważ w ich budowie występują w przewadze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a w ich składzie znaczny procent stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w skrócie NNKT. Z kolei tłuszcze zwierzęce w temperaturze pokojowej mają konsystencję stałą, co wiąże się z przewagą występujących w nich nasyconych kwasów tłuszczowych.

Produkty spożywcze, takie jak: masło, smalec, margaryna lub oleje roślinne określa się nazwą „tłuszcze widoczne”. Stanowią one ok. 45% spożywanego tłuszczu. Tłuszcze, które są naturalnymi składnikami różnych produktów spożywczych – mięsa, ryb, mleka, przetworów mlecznych są natomiast nazywane tłuszczami niewidocznymi i stanowią ok. 55% spożywanego tłuszczu. Rozróżnienie tłuszczów widocznych i niewidocznych ma znaczenie praktyczne, pomaga bowiem określić całkowitą zawartość tłuszczu w codziennym pożywieniu. W przeciętnym jadłospisie większość tłuszczu stanowi tłuszcz niewidoczny. Tłuszcze nasycone spożywane w nadmiernej ilości istotnie przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Nie tylko one oddziałują jednak na poziom cholesterolu. Cholesterol wytwarzany przez organizm człowieka jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania, ale jego nadmiar w pożywieniu bardzo szkodzi zdrowiu.

Należy pamiętać, że nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podwyższenia jego poziomu, przyczyniają się do tego również produkty spożywcze dostarczające go w dużych ilościach. Zaliczamy do nich przede wszystkim podroby (wątroba wołowa, cielęca, serca wołowe, płuca, nerki) oraz żółtka jaj kurzych. Zgodnie z zaleceniami racjonalnego żywienia człowiek dorosły nie powinien zjadać więcej niż 300 mg cholesterolu dziennie (np. jedno żółtko jaja kurzego dostarcza średnio ok. 250 mg cholesterolu). Szkodliwość cholesterolu to jednak w świetle najnowszych badań totalna bzdura.

Szukasz cateringu w Warszawie? Wejdź tutaj: http://catering-gastro24.pl/category/catering-w-miastach/warszawa/

Komentarze

  1. Winifred1988 napisał(a):

    Musze sie wam pochwalic w koncu zrzucilam – 5 kilogramów.
    Przewaliłam chyba cały polski internet żeby znalezc coś
    na odchudzanie i znalazlam. Wygoglujcie sobie: xxally radzi jak szybko
    schudnąć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.adresstrony.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij