Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny kojarzy się nam (i słusznie) przede wszystkim z sytuacjami patolo­gicznymi i z działaniem egzogennych źródeł reaktywnych form tlenu. Istnieją jednak rów­nież sytuacje w pełni fizjologiczne, kiedy intensywny metabolizm generuje zwiększone ilości RFT. Przyjrzyjmy się dwóm takim sytuacjom.

Czym właściwie jest stres oksydacyjny

Powszechnie uważa się, że wysiłek fizyczny jest korzystny dla zdrowia. Sprawa nie jest jednak tak prosta. Wiadomo, że nagły intensywny wysiłek może uszkadzać mięśnie. Metodami biochemicznymi można po takim wysiłku stwierdzić nadmierną akumulację wapnia w siateczce śródplazmatycznej komórek mięśni szkieletowych. To z kolei oznacza możliwość aktywacji proteaz sarkoplazmy, a w efekcie utratę integralności sarkolemmy i uwalnianie do osocza krwi enzymów cytoplazmatycznych, takich jak kinaza kreatynowa (E.C. 2.7.3.2), β-glukuronidaza (E.C. 3.2.1.31), dehydrogenaza mleczanowa (E.C. 1.1.1.27) i aminotransferaza asparaginianowa (E.C. 2.6.1.1) — co istotnie obserwuje się w następstwie intensywnego wysiłku.

Oprócz innych czynników istotną rolę w uszkodzeniu mięśnia podczas intensywnego wysiłku odgrywają RFT. Wysiłkowi towarzyszy wzmożenie peroksydacji lipidów. Wyka­zano, że po intensywnym wysiłku stężenie reagujących z kwasem tiobarbiturowym pro­duktów peroksydacji lipidów w mięśniach szkieletowych gryzoni nie poddanych uprze­dnio treningowi zwiększa się. Zwiększeniu ulega również ilość innych wskaźników pero­ksydacji lipidów — etanu i pentanu w powietrzu wydychanym przez te zwierzę­ta. Badania dotyczące ludzi prowadzone były, oczywiście, z użyciem bardziej ograniczo­nego arsenału metod. Wykazały one, że ilość pentanu w powietrzu wydychanym znacznie wzrasta po wysiłku, m.in. związanym ze wspinaczką wysokogórską. U osób niewytrenowanych intensywne pedałowanie na rowerze ergometrycznym powodowało podwyższe­nie poziomu substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym w osoczu krwi. Podobny efekt obserwowano po biegach długodystansowych. Szczytowe stężenie produktów pero­ksydacji lipidów występuje z pewnym opóźnieniem, bo około 6 godzin po wysiłku. Inten­sywny wysiłek powoduje także częściowe zużycie antyoksydantów, zwłaszcza GSH i wi­taminy E. Zachodzi obniżenie zawartości GSH w mięśniach i w osoczu krwi szczurów, czemu towarzyszy podwyższenie zawartości GSSG w osoczu krwi. U człowieka wykaza­no wzrost stosunku stężeń GSSG/GSH w krwi po submaksymalnym wysiłku. Taki wysi­łek obniża też zawartość witaminy E w mięśniach szkieletowych szczurów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.adresstrony.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij