Co mogą oznaczać zachcianki pokarmowe?

Co mogą oznaczać zachcianki pokarmowe?

Gwałtowny apetyt na coś, mogący czasem oznaczać alergię, znacznie częściej jest naturalnym sposobem, w jaki organizm zawia­damia nas, że otrzymuje zbyt mało pewnych witamin lub soli mine­ralnych. Czasami taki specyficzny rodzaj głodu powstaje, ponieważ cala nasza dieta jest nieodpowiednia.

Najczęściej występującymi przedmiotami zachcianek są:

 

Ser. Jeśli ktoś jest bardziej pożeraczem sera niż po prostu jego miłośnikiem, może to oznaczać, że jego organizmowi brakuje wap­nia i fosforu. Można spróbować zastąpić ser brokułami. Zawierają one dużo wapnia i fosforu, a znacznie mniej kalorii niż ser.

Jabłka. Jabłko dostarcza wielu pożytecznych substancji, których niekiedy brakuje w innych pokarmach – wapnia, magnezu, fosforu, po­tasu – a także jest znakomitym źródłem obniżającym poziom choleste­rolu pektyn! Jeśli ktoś ma tendencję do spożywania dużej ilości nasy­conych tłuszczów, może to powodować wzmożony apetyt na jabłka.

Masło. Najczęściej wielką ochotę na masło przejawiają osoby będące na diecie wegetariańskiej z powodu małej ilości tłuszczów nasyconych w diecie. Z drugiej strony apetyt na masło solone może być przejawem ochoty na samą sól.

Coca-cola. Niepowstrzymana ochota na coca-colę to zwykle głód cukru i przejaw uzależnienia od kofeiny. Napój ten nie ma żadnej wartości witaminowej (odżywczej).

Orzechy. Osoby chętnie sięgające po orzechy prawdopodobnie po­trzebują większej ilości białka, witaminy B lub tłuszczu. Jeśli ukocha­ną przekąską są solone orzeszki, prawdziwym przedmiotem pożąda­nia może być sód, a nie orzechy. Dowiedziono, że osoby zestresowane mają większe skłonności do jedzenia orzechów niż ludzie odprężeni.

Lody. Zawierają dużo wapnia, ale zwykle są przedmiotem za­chcianek ze względu na zawartość cukru. Osoby z hipoglikemią i cu­krzycą mają często wielką ochotę na lody, podobnie jak osoby chcące poczuć się bezpiecznie (jak w dzieciństwie).

Jaja. Oprócz białka (dwa jaja dostarczają 13 g), siarki, amino­kwasów i selenu miłośnicy jaj mogą poszukiwać także tłuszczu za­wartego w żółtkach lub paradoksalnie, rozpuszczającej cholesterol i trój glicerydy choliny.

Oliwki. Jeśli ktoś ma ochotę na czarne lub zielone oliwki, praw­dopodobnie jego organizm domaga się soli. Osoby z niedoczynno­ścią tarczycy często miewają takie zachcianki.

Sól. Nie jest tajemnicą, że do takiej zachcianki prowadzi niedo­bór sodu. Osoby przejawiające apetyt na sól często mają niedobór jodu potrzebnego tarczycy lub mają niski poziom sodu związany z chorobą Addisona. Chorzy na nadciśnienie tętnicze również czę­sto miewają takie zachcianki, ale nie powinni im ulegać.

Cebula. Ochota na ostre, pikantne potrawy może czasem wskazy­wać na chorobę płuc lub zatok obocznych nosa.

Czekolada. Jest jednym z najczęstszych przedmiotów zachcia­nek, jeśli nie najczęstszym. Osoby nałogowo jedzące czekoladę są uzależnione od kofeiny i od cukru. (W filiżance kakao znajduje się 5-10 mg kofeiny). Każdy, kto chce porzucić czekoladowy nałóg, po­winien spróbować chleba świętojańskiego (jest on wytwarzany z ja­dalnych strąków drzewa rosnącego w rejonie śródziemnomorskim).

Masło orzechowe. Zdecydowanie należy do czołowej dziesiątki, co nie jest niespodzianką, ponieważ stanowi bogate źródło witamin z gru­py B. Jeśli ktoś często zagląda do pojemnika z tym specjałem, jest możliwe, że żyje w warunkach permanentnego stresu lub że zwykle dostarczana ilość witaminy B stała się niewystarczająca. Ponieważ 50 g masła orzechowego – jedna trzecia filiżanki – stanowi 284 kcal, le­piej jest ze względu na zachowanie linii przyjmować dodatkową daw­kę witaminy B complex, jeśli nie zależy nam na przybraniu na wadze.

Mleko. Jeśli ktoś ma nieopanowaną ochotę na mleko, być może wymaga suplementacji wapnia. Oprócz tego organizm może potrze­bować pewnych aminokwasów, takich jak tryptofan, leucyna i lizy­na. Osoby nerwowe zwykle mają niedobory zawartego w mleku tryptofanu, który ma wybitne działanie uspokajające.

Chińskie potrawy. Oczywiście są bardzo smaczne, ale często za­wierają glutaminian sodowy, który może mieć wpływ na powstawa­nie zachcianek. Osoby z deficytem soli zwykle bardzo chętnie spoży­wają chińskie potrawy. (Glutaminian sodowy może wywoływać u niektórych osób reakcję alergiczną związaną z wyrzutem histami­ny – bóle głowy, uczucie gorąca i zaczerwienienie skóry).

Majonez. Jest to tłusty składnik pokarmu, bywa zatem często przedmiotem zachcianek osób na diecie wegetariańskiej i takich, które wyeliminowały z diety tłuszcze.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.adresstrony.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij