Catering raz jeszcze

Catering raz jeszcze

Dziś trochę samych podstaw odnoszących się do istoty catering. Otóż catering jest jedną z form działalności usługowej gastronomii. Coraz częściej jest to usługa oferowana przez hotele i stanowi ważne zadanie dla gastronomii hotelowej. Wyraz ten pochodzi z języka angielskiego od wyrazu cater co oznacza „dostarczać”, „zaopatrywać w żywność”, „zatroszczyć się o kogoś”, „zaspokoić jego potrzeby” – jest to więc kompleksowa działalność w zakresie organizacji i obsługi zbiorowego żywienia. Choć jest nową on dziedziną działalności gastronomicznej, to jego rodowód sięga wieku XIX. Przykładem jest założona przez Johna Searcy w 1874 roku pierwsza prywatna firma dostarczająca żywność.

Rodzaje cateringu

Catering możemy podzielić na:
• catering socjalny,
• catering komercyjny.
Catering socjalny
Rosnące zapotrzebowanie na szeroko rozumiane usługi żywieniowe sprawia, że współczesny catering obejmuje kompleksową działalność w zakresie organizowania (od projektu technologicznego do usługi finalnej), zarządzania i świadczenia usług w zakresie żywienia zbiorowego. W zakresie działalności cateringu socjalnego znajduje się prowadzenie stołówek, bufetów, kantyn pracowniczych, a także świadczenie usług żywieniowych w szpitalach, szkołach, punktach opieki.
Catering komercyjny
Dotyczy organizowania i obsługi między innymi bankietów, imprez okolicznościowych, konferencji. Firmy zajmujące się cateringiem nie tylko przygotowują i dostarczają posiłki zgodnie z zamówieniem zgłoszonym przez klienta, ale zapewniają również obsługę kelnerską. Usługa obejmuje także sprawy związane z wyborem miejsca i wystrojem sali, transportem gości, wyborem programu artystycznego itp. Gotowość do spełniania życzeń gości wymaga dużej elastyczności w działaniu oraz niezwykłej koordynacji prac obsługi i zaplecza kuchennego. Scenariusz przyjęcia musi być starannie przemyślany, dekoracje, kwiaty, muzyka, oświetlenie odpowiednio dobrane.

Catering można podzielić również na:
• catering wewnętrzny,
• catering zewnętrzny.
Z tego podziału wynika, że cała działalność gastronomii hotelowej związana z obsługą bankietów, imprez okolicznościowych, konferencji, zjazdów, seminariów w obiekcie hotelowym to catering wewnętrzny. Coraz częściej obok dużych hoteli budowane są centra konferencyjne, połączone z głównym budynkiem hotelu łącznikami. W centrach znajdują się wielofunkcyjne sale z kompleksowym wyposażeniem, własną kuchnią i zapleczem gastronomicznym. Często centra zatrudniają własny personel.
Cała działalność gastronomii nastawiona na obsługiwanie imprez poza hotelem to catering zewnętrzny.
Catering to forma działalności gastronomicznej, która pozwala na budowanie pozytywnego wizerunku hotelu. Oczywiście, jeśli spełnione zostaną rygorystyczne warunki stawiane usługom gastronomicznym tego rodzaju. Chodzi przede wszystkim o sprawną organizację, nienaganną obsługę kelnerską i wykwintne menu. Sukces w tym wypadku zależy od współpracy wszystkich komórek odpowiedzialnych za catering.

Odwiedź nasz catering Warszawa i poznaj oferty firm z Warszawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.adresstrony.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij