Białko

Białko

Spożywając produkty, dostarczamy organizmowi składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Należą do nich: związki organiczne – białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy – oraz związki nieorganiczne – sole mineralne i woda. Są one dla organizmu jednakowo cenne, choć zapotrzebowanie na nie może być bardzo różne, od stosunkowo dużego do bardzo małego.

W zależności od roli, jaką odgrywają w organizmie człowieka, składniki żywności można podzielić na trzy grupy:
1. Energetyczne – należą do nich węglowodany i tłuszcze stanowiące źródło energii.
2. Budulcowe – białka i niektóre składniki mineralne (m.in. Ca, Mg, P, Fe), które służą do budowy oraz odbudowy komórek i tkanek organizmu.
3. Regulujące – witaminy, składniki mineralne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz błonnik pokarmowy.

Białko należą do najważniejszych składników pokarmowych, niezbędnych do życia. Stanowią zasadniczy element budowy wszystkich komórek i tkanek organizmu człowieka (ok. 20% masy dorosłego człowieka). Są głównym składnikiem skóry, mięśni, ścięgien, nerwów, tkanki łącznej. Do tej grupy związków zalicza się ponadto takie substancje, jak: enzymy, hormony, przeciwciała.

Białko może być magazynowane w komórkach roślin, spełniając funkcje zapasowe (gluten). Reguluje również procesy przemiany materii i wiele funkcji organizmu. Jednym słowem, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białek decyduje o prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka oraz o jego zdrowiu. Niedobór białka może powodować zahamowanie wzrostu i zmniejszenie odporności na choroby zakaźne. Ze względu na to, w jakim stopniu organizm wykorzystuje dostarczane białka, wyróżnia się dwie grupy białek:

1) pełnowartościowe – pochodzenia zwierzęcego, zawierające wszystkie rodzaje
aminokwasów potrzebnych do budowy białek naszego organizmu. Występują w takich produktach spożywczych, jak: mleko i jego przetwory (np. śmietana, sery, kefir, masło), jaja, mięso i wędliny, drób, ryby;

2) niepetnowartościowe – pochodzenia roślinnego (rośliny strączkowe, np. soja, groch, fasola, bób) zawierające niepełny zestaw aminokwasów.

Białko początkowo jest trawione w żołądku, ale przede wszystkim w jelicie cienkim. Metabolizowane są w wątrobie, głównie na materiał budulcowy tkanek. Białka nieprzeznaczone na cel strukturalny mogą się stać źródłem energii, dostarczając 4 kcal/1 g. Niemal 98% białka pochodzenia zwierzęcego oraz o k. 8096 białka roślinnego jest wchłaniane z przewodu pokarmowego.

Odchudzanie prowadzi do tego, że organizm zaczyna zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet w tak dużym stopniu, że niszczone są ważne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie (np. u osób anorektycznych). Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte w procesie naprawy tkanek, wzrostu bądź jako źródło energii, jest przekształcany w tłuszcz i magazynowany w organizmie człowieka.

Białko ulega nieodwracalnej denaturacji (ścinanie się włókien białka) – zmianie struktury, która czyni je nieaktywnymi biologicznie (codziennym przykładem takiej denaturacji jest smażenie lub gotowanie jaj). Aby otrzymać suchą próbkę danego białka, stosuje się metodę liofilizacji, czyli odparowania wody lub innych rozpuszczalników z zamrożonej próbki pod zmniejszonym ciśnieniem. Denaturacja białek może również zachodzić pod wpływem soli metali ciężkich, mocnych kwasów i zasad.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.adresstrony.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij